Fototentoonstellingen tijdens Gentse Feesten

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 13/07/2018 - 22/07/2018
10:00 - 17:00

Locatie
Sint-Niklaaskerk

Categorieën Geen Categorieën


Tijdens de komende Gentse feesten zullen er 2 fototentoonstellingen te bezichtigen zijn in de Sint-Niklaaskerk.
Er is een tentoonstelling rond ons Mensenrechtenmonument en één rond Lucha, de jongerenbeweging uit Congo.
Beide lonen zeker de moeite en zijn te bezichtigen tussen 13 en 22 juli van 10u tot 17u (behalve op maandag 16 juli, dan is de kerk open vanaf 14u).
Op zaterdag 14 juli om 12u organiseren we een korte receptie met toespraken van Amnesty International, AMSAB (maker van het filmpje over het monument) en 11.11.11.
Je bent van harte uitgenodigd.

Het is de bedoeling dat we een stand zullen bemannen tijdens de Gentse feesten in de Sint-Niklaaskerk.
Er zal minstens één actie beschikbaar zijn.
In principe voorzien we shiften van 10u tot 13u30 en van 13u30 tot 17u maar ook als dit niet helemaal past kan je komen helpen.
Op maandag is er enkel een shift van 14u tot 17u.
Gelieve je voorkeur door te sturen naar Luc: luc.janssens@acv-csc.be. Er kan zowel individueel als per groep ingeschreven worden.
Alvast bedankt om te komen meehelpen.

MENSENRECHTENMONUMENT GENT

VredesmonumentIn het parkje rond het Gravensteen staat sinds 1996 een heus mensenrechtenmonument. Het kwam er op initiatief van onze lokale Amnesty-groep Gent 160. De aanleiding is de verdwijning van de Hondurese mensenrechtenactivist José Eduardo Lopez op kerstavond 1984, die nooit werd teruggevonden. De lokale groep heeft jarenlang actie gevoerd en bouwde een goed contact op met zijn vrouw Nora. Maar het monument is meer dan een graf voor José. Het is een eerbetoon aan alle slachtoffers van verdwijningen wereldwijd en een voortdurende aansporing tot engagement tegen onrecht. De kunstenaarsvereniging Honest Art Movement ofte HAM hielp het werk mee realiseren. HAM-kunstenaar MaRf stond in voor het ontwerp. Het werk is een silhouet van een vrouw. Een silhouet als een schaduwbeeld van de verdwenen mensen. Een vrouw omdat vrouwen het meest vervolgd worden. MaRf gebruikt als model voor zijn werk het silhouet van Nora. Tijdens de Gentse Feesten organiseren de Gentse Amnesty-groepen in de Sint-Niklaaskerk (op de Korenmarkt in Gent) samen een fototentoonstelling met dit filmpje (https://vimeo.com/276865247) over het monument. Uiteraard loopt er tegelijk een schrijfactie. De kerk is open vanaf 10u. Kom eens langs: het is vakantie en er is best wat te beleven in de stad tijdens de Gentse Feesten.

Inside LUCHA (DRC)

Inside LuchaOok liefhebbers van de Democratische Republiek Congo kunnen tijdens de Gentse Feesten best even langs de Sint-Niklaaskerk lopen. Er hangen vanaf 13 juli 20 foto’s over de jongerenbeweging ‘La Lutte pour le Changement’, kortweg LUCHA, genomen door gerenommeerd fotograaf Thomas de Wouters. Zijn foto’s, waarin onder meer de onlangs overleden mensenrechtenactivist Luc Nkulula afgebeeld wordt (zie afbeelding), werden gepubliceerd in de New York Times. James Estrin beschreef de stijl van Thomas in de New York Times als volgt: ‘De plaats die het subject inneemt in Thomas de Wouters’ foto’s is wat hen onderscheidt. Dat en zijn visuele aanpak. Zijn vreemde, rechthoekige, zwart-wit afbeeldingen lijken wel gemaakt door een New Yorkse straatfotograaf uit de jaren ’60 alsof die in het heden losgelaten werd.’ LUCHA is een niet hiërarchische, apolitieke, niet-gewelddadige organisatie die vecht voor meer sociale rechtvaardigheid (de strijd voor het respect van de grondwet, toegang tot water, onderwijs, strijd voor volksgezondheid en tegen unhealthiness, tegen onveiligheid, tegen werkloosheid, voor economische rechtvaardigheid). De organisatie telt meer dan duizend activisten verspreid over 18 steden in DRC. Ook binnen de diasporagroepen in West-Europa, Noord-Amerika en Zuid-Afrika zijn er 3 LUCHA-afdelingen met activisten die de mensenrechtensituatie in DRCongo behartigen. Expo in coproductie met 11.11.11.