AG159

contactpersoon:
Els Desmedt (coördinator)
Hollenaarstraat 123
9041 Oostakker (Gent)
e-mail: desmedtels@telenet.be

 

Historiek

Na een verplichte opstartfase, vergaderden we op 12 augustus 1987 voor het eerst als LG 159. Van de oorspronkelijke bende zijn er niet veel meer over: enkel Els Desmedt, Jan Maddens en Johan De Baets behoren tot de startgroep.
Reeds eind jaren 1980 versterkten Carlos en Caroline de groep. Begin 1990 kwam Wauter erbij.
In 1995 gaven Pat en Fons present. De laatst bij gekomenen zijn Eric in 2002 en Roel in 2004.
En zo werden we tot wat we nu zijn. Ondertussen zijn de meesten prille vijftigers.
We startten met de eerste verslagen getypt op een ouderwetse typmachine, met de post opgestuurd. Al onze brieven waren handgeschreven.

Inhoudelijk

Op inhoudelijk vlak specialiseren we ons in Centraal Afrika. We volgen vooral Burundi, de Democratische Republiek Congo en Rwanda. We hebben een enorme troef in handen: Carlos is één van de medewerkers van het landencoördinatieteam Grote Meren in Afrika. Zo hebben we eersteklas informatie en kunnen we alles van nabij volgen! Daarenboven hebben we enkele talenknobbels in de groep die goede brieven kunnen opstellen.
Ons doel is om als groep meer samen te werken met mensenrechtenactivisten ter plaatse. Hiervoor zijn we de mogelijkheden nog aan het onderzoeken.
Onze groep diende op de Algemene Vergadering van Amnesty International een resolutie in om AI aan te zetten meer werk te maken van het ondersteunen en beschermen van mensenrechtenactivisten. Uiterst belangrijk voor ons is dat deze ondersteuning en bescherming duurzaam zijn! We mogen onze mensenrechtenpartners niet in de steek laten eens een onderwerp niet meer in de media komt. Onze betrokkenheid kan voor hen het verschil maken tussen leven en dood. In deze flitsende werkelijkheid betrachten wij een langdurig én duurzaam engagement.

Daarnaast doen we mee aan verschillende internationale en nationale acties die Amnesty International lanceert en houden we er aan elke vergadering een brief te schrijven die Wauter voor ons selecteert (wees gerust, niet meer handgeschreven!).

Praktisch

We vergaderen meestal op een zondagavond, soms al eens op een zondagvoormiddag (niet vroeger dan 10u30) in het centrum van Gent (meestal in de Tentoonstellingslaan). We vergaderen niet tijdens de grote vakantie en durven al eens een maand overslaan als er reeds andere bijeenkomsten van Amnesty International waren. De meeste mannelijke leden van de groep kwissen graag.
We zien zéér graag andere mensen komen die zich bij ons willen aansluiten; iedereen is meer dan welkom (vroeger hadden de meesten een voorkeur voor knappe blonde vrouwen maar ook dat is ondertussen verleden tijd).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *